Back to top
 

Oksana Veber


Follow Contact
Painting, Drawing 156 Followers Member since 2005
United Kingdom

Back to list Added Aug 22, 2017


08.2017 Zadarski List Croatian newspaper about Oksana Veber exhibition in Preko Ugljan by Andrina Luić.

08.2017 Zadarski List Croatian newspaper about Oksana Veber exhibition in Preko Ugljan by Andrina Luić.

"Reflections", Exhibition of Oksana Veber Paintings, PREKO, POU Dom na žalu, Ugljan island, Croatia

Unutarnji svijet žena u apstrakcijama ruske slikarice Oksane Veber
Autor: A.L. u Uto, 08/08/2017 - 11:21

PREKO – Oksana Veber, ruska slikarica koja je često progovarala kroz ženske portrete, i na najnovijoj izložbi pod nazivom „Refleksije“ predstavlja se iznimno kolorističnim apstrakcijama u čijoj se pozadini naziru ženski likovi. 
Četrdeset i tri slike, ulja i akrilna boja na platnu, nastale u protekle dvije godine na otoku Ugljanu, premijerno je u ponedjeljak navečer izložila u galeriji Dom na žalu u Preku jer je otok, prema vlastitu priznanju, mjesto njezina najvećeg mira, inspiracije i ravnoteže.
Iako izlaže diljem Europe, sa stalne londonske adrese najradije se vraća na otok Ugljan, u Kukljicu, koja je na neki način postala njezino duhovno utočište.
- Svaka slika može se iščitati na svoj način, ovisno o kutu gledanja i osobi koja je promatra. U pozadini većine ovih slika su ženski portreti koji su odraz nekih mojih stanja, kroz njih ja progovaram pa tako možemo reći i da svaki portret ima elemente autoportreta. Željela sam prikazati emocije, unutarnji svijet, impresije žene u današnjem svijetu, u 21. stoljeću. Ženski svijet gledan iz različitih aspekata. To mi je vrlo važno!, objašnjava slikarica te ističe kako je osim „ženskog pisma“ zanima i suodnos prirode i urbanog te uloga pojedinca u tome.
- Željela bih da usporimo, da promatramo život oko sebe, učimo iz te prirode koja uvijek ima neku dobru priču za nas, poručuje.
Dio ljeta provodi u Hrvatskoj, na otoku Ugljanu, i to radno jer je okruženje iznimno motivira i nadahnjuje.
- Ovdje osjećam dobru energiju, puna sam elana i planova za budućnost tako da ljeto provodim radno, ali to ne osjećam kao muku nego kao opuštanje. Na otoku imam idealne uvjete za rad: nevjerojatnu tišinu i mir. Ovdje mogu nesmetano slušati klasičnu glazbu, posebno operu, šećem šumom, bavim se jogom…, kaže.
Oksana Veber umjetnica je međunarodnog ugleda i značaja, rođena je u Altaju, u Rusiji. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Kijevu. Tijekom razvijanja svoga slikarskog stila, koristila se raznim tehnikama, od akvarela na papiru, tradicionalne tehnike na bazi ulja na platnu, akrila na platnu…
Raspon tema, motiva i stilova Oksane Veber vrlo je širok, od krajobraza do portreta, a uključuje grafički, modni i virtualni dizajn. Poznata je po portretima dame u ekstravangardnim šeširima.
Prije desetak godina Oksana Veber kao članica jedne likovne kolonije došla je prvi put na Ugljan, izlagala je u Kukljici, Preku, Zadru, diljem Europe, u SAD-u... O njezinu radu na otvorenju izložbe govorili su Mladenka Mašina i Venko Mavar.
Nakon Preka, slike s izložbe „Refleksije“ bit će postavljene u galerijama Londonu i Pragu, a u Domu na žalu mogu se razgledati do 21. kolovoza, svaki dan od 20 do 22.30 sati. 

Povezani sadržaj:: 
POU Dom na žalu
Oksana Veber
izložba Refleksije

PREKO, POU Dom na žalu, Ugljan island, Croatia, Exhibition of Oksana Veber Paintings.# www.opcina-preko.hr/pucko-otvoreno-uciliste 
Croatia 
Link: https://www.facebook.com/veber.oksana.art?ref=hl

 

Comments

Sign in...

Be the first to post a comment!